GÖBEK FITIĞI
Fıtık, karın içinde bulunan bağırsak bir iç organın, karın duvarından dışarı çıkması durumudur. Fıtık bulunduğu yere göre isim alır. Göbek bölgesinde ortaya çıkan fıtığa göbek fıtığı, kasık bölgesinde ortaya çıkan fıtığa kasık fıtığı denir. Fıtık bulunduğu yerde yumuşak bir kitle bir kabartı şeklinde kendini belli eder.
Göbek bağı, çocuk anne rahmindeyken anne ile çocuk arasındaki bağı oluşturur. Göbek bağının içerisinde bulunan damarlar göbek halkasından geçerek çocuğun büyümesi için gerekli ihtiyaçları karşılarlar. Doğum olayıyla birlikte bu damarlar büzüşerek kapanır. Henüz kapanmakta olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan karın içindeki bağırsakların ya da yağ dokusunun girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe “göbek fıtığı” adı verilir.
Göbek halkası yavaş kapanır, bu yüzden çoğu göbek fıtığında herhangi bir cerrahi işleme gerek yoktur. Ancak çocuk dört yaşın üstündeyse ya da göbek halkasının genişliği 2 cm’den geniş ise, bu durumda göbek halkasının kendiliğinden kapanması zordur ve cerrahi tedavi önerilir.
Kasık fıtığında olduğu gibi, göbek fıtığında bağırsakların geçtikleri halka içerisinde sıkışarak boğulması çok nadirdir. Ancak yine de göbekte oluşan şişliğin ağrılı olması, kusma ve karın şişliğinin olması durumunda acil cerrahi müdahale gerekebileceği unutulmamalıdır.
Göbek katlantı yerine 1.5-2 cm’lik bir kesi yapılır ve göbek kaldırılır. Açık kalmış olan göbek halkası dikilerek kapatılır. Böylece bağırsağın bu açıklıktan geçerek fıtık oluşturması önlenmiş olur. Daha sonra cilt emilebilir dikişlerle kapatılır, daha sonra dikiş alınmasına gerek kalmaz.