Hidrosel (Su Fıtığı)
Erkek üreme organı olan testisin etrafı çift tabakalı koruyucu bir zar ile sarılıdır. Bu zarın iki tabakası arasında normalde bir miktar sıvı bulunur. Bu sıvı testisin kayganlığını sağlar. Testisleri çevreleyen bu zarın iki yaprağı arasında bulunan sıvının normalden fazla olmasına hidrosel adı verilir. Hidrosele halk arasında torbaların şişmesi, su toplaması, su fıtığı da denir.
Hidrosel Neden Olur?
Çocuklarda hidrosel kasık kanalının kapanmaması sonucu ortaya çıkar. Kasık kanalı genellikle 2 yaşına kadar kendiliğinden kapanabilir. Kasık kanalı kapanınca hidrosel de kaybolur. İki yaşından sonra kasık kanalının kendiliğinden kapanma şansı yoktur, bu yüzden ameliyat ile bu kanalın kapatılması gerekir. Eğer kapatılmaz ise ileriki yaşlarda hidrosel daha da büyüyebilir. Hatta içerisine bağırsakların girmesiyle kasık fıtığına dönüşebilir.
Hidrosel Tanısı Nasıl Konulur?
Hidrosel muayene ile kolayca anlaşılır. Muayene sırasında torbalara ışık tutulursa, içinde sıvı olduğu için torba ışığı geçirir. Bu durum torbanın sıvı ile dolu olduğunun göstergesidir. Torbadaki kitlenin su olmadığından şüphelenilirse torbanın ultrasonografisi çekilir.
Hidrosel Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?
Bebeklerde hidrosel ameliyatı 2 yaşından sonra yapılmalıdır. Çünkü 2 yaşına kadar açık kalan kasık kanalı kendiliğinden kapanır. Bu durumda hidrosel de kaybolur, yani ameliyata gerek kalmaz.
Hidrosel Tedavisi
İki yaşına kadar düzelmeyen hidroselin tedavisi ameliyattır. Ancak hidrosel ile birlikte kasık fıtığı da varsa, ameliyat hemen yapılmalıdır. Çünkü hidrosel bir tehlike teşkil etmezken, fıtık durumunda bağırsakların boğulma tehlikesi vardır.
Bazen hidrosel sıvısı iğne ile boşaltılabilir, ancak bu durumda, daha sonra hidrosel yeniden oluşabilir. Ameliyatta ise sıvı boşaltıldıktan sonra fıtık ameliyatında olduğu gibi torba ile karın arasında açık kalmış olan kanal kapatılır