KASIK FITIĞI
Fıtık, genellikle karın boşluğu içinde bulunan bağırsakların, karın duvarından kese içinde dışarı çıkması durumudur.
Fıtık bulunduğu yere göre isim alır. Göbek bölgesinde ortaya çıkan fıtığa göbek fıtığı, kasık bölgesinde ortaya çıkan fıtığa kasık fıtığı denir. Fıtık bulunduğu yerde yumuşak bir kitle bir kabartı şeklinde kendini belli eder.
Bebek henüz anne rahmindeyken, erkek çocuklarda testis, kız çocuklarda over karın içinde böbreklere yakın bir yerde bulunmaktadır. Bebeğin gelişmesiyle birlikte testis ve over aşağıya kasık bölgesine doğru iner. Erkek çocuklarda testis torbaya inerken beraberinde karın içini kaplayan zardan oluşan bir keseyi de kasık kanalına doğru beraberinde sürükler. Normalde bir süre sonra bu kanal kapanır. Eğer bu kanal kapanmaz ise bağırsaklar bu kese içine girerek fıtık oluşumuna yol açar. Kese içine bağırsak değil de sadece su girerse bu duruma hidrosel adı verilir. Kızlarda ise bu kanaldan rahim bağları geçer. Aynı mekanizmayla kasık kanalı açık kalırsa fıtık oluşur. Ayrıca kızlarda üreme organları (tuba, over) da fıtık kesesi içerisinde yer alabilir.
Kasık Fıtığı Erkek Çocukta Mı Yoksa Kız Çocukta Mı Daha Sık Görülür?
Kasık fıtığı yaklaşık olarak her 100 çocuktan 2’sinde görülür. Erkek çocuklarda görülme oranı çok daha yüksek. Kasık fıtığı tek taraflı olabileceği gibi her iki tarafta da olabilir. Kasık fıtığının prematüre bebeklerde görülme sıklığı üç kat daha fazladır.
Kasık Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda görülen kasık fıtığının zorlama sonucu meydana gelmesi gibi bir durum yoktur. Neden altta yatan genetik faktörlerdir. Ancak çocuk ağlayıp kendini zorladığı sırada kasıkta ya da torbada bir şişlik ortaya çıkar. Çocuk sırt üstü yattığında, bağırsakların karın içine geri gitmesi sonucu bazen fıtık kesesi kaybolur. Bazen bağırsakların fıtık kesesi içinde sıkışması sonucu ağrı meydana gelir.
Boğulmuş Fıtık Nedir?
Normalde çocuk sırt üstü yatarken fıtık kesesi hafifçe ovalanıp karın içine doğru bastırılırsa, kese içindeki bağırsaklar karın içine gider. Bu şekilde karın içine gönderilemeyen fıtığa boğulmuş fıtık denir. Boğulmuş fıtığı olan bir çocukta huzursuzluk, ağrı olur ve kusma görülür. Tedavi edilmemesi durumunda bir süre sonra iştah kaybı, dışkı yapamama ve karın şişliği ortaya çıkar. Eğer boğulmuş fıtık tedavi edilmez ve bu durum uzarsa, bağırsakları besleyen damarların sıkışması sonucu beslenme bozulur ve bağırsak çürümesi meydana gelir. Bu duruma strangülasyon adı verilir. Strangülasyon acil ameliyatı gerektiren ve hayatı tehdit eden bir durumdur.
Fıtık Tedavisi
Fıtığın tedavisi en kısa sürede ameliyattır. Bağırsağın sıkışarak boğulmasını önlemek için, mümkün olan en kısa sürede ameliyat ile fıtık onarılmalıdır. Prematüre bebeklerde, anestezi riski azaltmak için bir kaç ay beklenebilir. Fıtık ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Kasık bölgesinde küçük bir kesi ile girilir, fıtık kesesi bulunur, bağırsaklar karın içine gönderildikten sonra kese ağzı kapatılır. Daha sonra ciltteki kesi eriyen dikişlerle kapatılır.
Kasık fıtığı ameliyatlarından sonra hastalara birkaç saat sonra sulu gıda başlanır ve çocuk genellikle aynı gün evine gönderilir. Çoğu kez aktivite kısıtlamasına gerek yoktur. Ancak daha büyük çocukların ağır spor aktivitelerinden bir süre kaçınması önerilir.
Ameliyat sonrası dönemde, bir süre ameliyat bölgesinde ve torbada ameliyata bağlı şişlikler olabilir. Bu şişlikler bir ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Fıtık genellikle tekrarlamaz. Bağ dokusu hastalığı olan bazı çocuklarda ve prematürelerde bazen tekrar fıtık oluşumu görülebilir.