Üreteropelvik Bileşke Darlığı
Böbreklerde üretilen idrar, böbrek pelvisi adı verilen havuzda toplanır. Buradan üreter adı verilen tüp şeklindeki idrar kanalı ile idrar kesesine taşınır. Böbrek pelvisiyle üreterin birleştiği yere üreteropelvik bileşke adı verilir. Bu bileşkede darlık oluşursa üreteropelvik bileşke darlığı denilen durum ortaya çıkar. Üreteropelvik bileşke darlığı 1500 çocukta bir görülür.
Üreteropelvik bileşke darlığında, idrarın böbreklerden üretere olan akışınında bozulma olur. İdrar renal pelviste birikir ve böbrekte genişleme meydana gelir. Bu genişlemeye hidronefroz denir. Eğer vaktinde tedavi edilmezse, zamanla böbrek fonksiyonlarında ve tamamen kayıp gelişebilir.
Üreteropelvik Bileşke Darlığının Nedenleri Nelerdir?
Üreteropelvik bileşke darlığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Darlığın doğum öncesi dönemde böbreğin oluşumu sırasında meydana geldiği düşünülmektedir. Bazen darlık böbreğin damarlarından birinin bu bileşke yerinin üzerinden geçmesi sonucu, bileşkeyi daraltması nedeniyle de oluşabilir. Daha büyük yaştaki çocuklarda ve gençlerde darlık, üreteropelvik bileşke bölgesinde enfeksiyon, daha önce geçirilmiş tedaviler ya da taş gelişimine bağlı olarak gelişen sakar dokusuna bağlı olabilir.
Üreteropelvik Bileşke Darlığının Belirtileri Nelerdir?
Üreteropelvik bileşke darlığı hamilelik takiplerinde erken dönemde fark edilebilir. Bu çocuklarda en sık görülen belirtiler böğür ağrısı, kanlı idrar, karında şişlik veya kitle, böbrek enfeksiyonu, gelişim geriliği, idrara yolu enfeksiyonu ve kusmadır.
Üreteropelvik Bileşke Darlığının Tanısı Nasıl Konulur?
Hamilelik sırasında yapılan ultrasonografi ile üreteropelvik bileşke darlığı tespit edilebilir. Doğumdan sonraki dönemde şikayetler ile gelen hastalarda böbrek ultrasonografisi ve böbrek sintigrafisi ile tanı konur. Gerektiği durumlarda işeme filmi (voiding sistoüretrografi), bilgisyarlı tomografı ve İntravenöz pyelografi tetkikleri yapılabilir.
Üreteropelvik Bileşke Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doğum öncesi yapılan ultrasonografinin yaygınlaşması ile üreteropelvik bileşke darlığı hamilelik sırasında kolayca fark edilmektedir. Bazı çocuklarda ise bu durum doğumdan sonraki dönemde fark edilir.
Birçok çocukta darlık hafiftir, hasta izlenir ve geç yaşlara kadar cerrahi tedavi ertelenebilir.
Tıkanıklığın çok şiddetli olduğu ve böbreğe zarar verdiği durumlarda ise beklemeden yaşamın erken döneminde ameliyat gerekebilir.
Üreteropelvik bileşke darlığı ameliyatında, dar olan üreteropelvik bileşke bölümü çıkartılır ve üreterin sağlam kısmı ile pelvik dokuya yeniden ağızlaştırılır. Bu işleme piyeloplasti denir. Piyeloplasti açık ya da kapalı yöntemlerle (laparoskopik ya da robotik) yapılabilir.