Yetişkin hastalarda uygulanan böbrek nakli, günümüzde çocuk hastalarda da son derece başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Çocuklarda görülen böbrek yetmezliğinin nedenleri yetişkinlere göre daha farklıdır. Çocukluk dönemindeki böbrek yetmezlikleri genellikle doğumsal nedenlerden kaynaklanır. Çocuklarda görülen böbrek yetmezliğinin sıklığı 1 milyonda 10-15 kişi civarındadır.
Çocuklarda böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedenleri;
PUV ( üretral kapakçığa bağlı idrar yolu tıkanıklığı)
Vezikoüreteral reflü (idrar kesesinden böbreğe idrar kaçağı)
İdrar yolu enfeksiyonları
Böbreklerin doğumsal bozuklukları
Böbreğin glomerül hastalıkları
Çocuklarda tedavisiz kanser hastalığı, tedavi edilemeyen enfeksiyon hastalıkları ve yaşam şansının düşük olması gibi durumlarda nakil işlemi yapılmaz.
Çocuklarda bir yaşın altında küçük bebeklerde bile böbrek nakli yapılabilir. Ancak bunun için, bu bebeğe uygun küçüklükte bir böbreğin bulunması gereklidir. Küçük bebeklerdeki böbrek naklinde en önemli sorun, büyük hacimli bir böbreğin vücuda takılmasından sonra bu böbreğin tüm dolaşımdaki kanı çekmesi ve kalbin bu organa yeterli miktardaki kanı pompalayacak kadar güçlü olması gerekmesidir. Bu yüzden, vücut ağırlığı 20 kg ve daha düşük olan çocuklar için, küçük hacimli bir böbrek bulunması gerekir. Küçük hacimli böbrek ya kadavra organ bağışıyla ya da küçük vücut yapılı olan anne veya babanın çocuklarına böbrek bağışlamasıyla bulunabilir.
Vücut ağırlığı 30 kg’ın üzerinde olan çocuklarda, böbrek nakli ameliyatı erişkinlerdekine bezer şekilde uygulanır. Böbrek karın zarının dış kısmına yerleştirilir ve damarları bacağa giden büyük damarlara bağlanır. Vücut ağırlığı 10 kg altındaki çocuklarda orta hattan karın içersine yerleştirilen böbreğin damarları, vücuttaki en büyük damarlar olan aorta ve vena cava damarlarına bağlanır.