Tiroglossal kist, boyun orta hattında görülen iyi huylu bir kisttir. Doğuştan olan boyun kistlerinden en sık görülenidir.
Tiroglossal kanal, bebek ana rahminde iken tiroid bezinin gelişimini sağlayan kanaldır. Bu kanal dil kökünden başlar ve tiroid bezinin oluştuğu boyun orta hat kısmına kadar uzanır. Tiroid bezini oluşturan kök hücrelerin tiroid bezinin bulunduğu bölgeye göç etmesini sağlar. Tiroid bezi oluşumu tamamlandıktan sonra bu kanal normalde yok olur. Bu kanalı oluşturan hücre kalıntılarının normalde tiroid bezi oluştuktan sonra kaybolması gerekirken, kanal boyunca kalması sonucu tiroglossal kist hastalığı oluşur.
Tiroglossal kist genellikle çocuk ve ergenlerde görülür. Ancak erişkinlerde de görülebilir. Hastalık kadın ve erkeklerde benzer sıklıkta ortaya çıkar.
Tiroglossal kist çoğunlukla boyun orta hatta küçük bir şişlik dışında belirti vermez. Ancak kist iltihaplanırsa şişlik üzerinde kızarıklık, ağrı, kitlede büyüme ve kitleden akıntı olabilir. Çok nadir olarak yutkunma ve solunum güçlüğüne neden olabilir. Kitlenin yutkunma ve dilin hareketi ile hareket etmesi önemli bir bulgusudur.
Muayenes ile genellikle hastalık anlaşılır. Tiroid hormonlarına da bakılmalıdır. Ayrıca ultrasononografi de yardımcı olur. Tiroidin normal yerleşiminde olup olmadığı ve kistin özellikleri ultrasonografi ile belirlenir. Tiroid bezi, tiroglossal kanal kistinin içinde olabilir.
Tiroglossal kanal kistinin tedavisi ameliyat ile kistin çıkarılmasıdır. Ameliyat ile kist, dil tabanına kadar olan uzantısı ve hyoid kemiğin orta kısmı ile birlikte çıkartılır. Çıkarılan parça patolojiye gönderilerek incelenir.